Bij indirecte verlichting is de lichtbron niet zichtbaar. Het licht (meestal led-stroken) wordt via weerkaatsing in de ruimte verspreid. Indirect licht creëert daardoor een ruimtelijk effect en geeft geen schaduwen of verblinding. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen en toepassingen van indirect verlichting.
Indirect licht wordt heel gelijkmatig verspreid in de ruimte. Daardoor lijkt de ruimte groter te worden. Het is een echte sfeerbepaler, maar kan ook als functionele lichtbron gebruikt worden. Indirecte lichtbronnen laten je toe om bepaalde delen van een ruimte te beklemtonen (en andere te maskeren). Zo krijg je een spel van licht en schaduw dat een echte meerwaarde biedt voor je interieur.
Als sfeermaker is indirect licht het meest geschikt voor de keuken, woonkamer en slaapkamer. Ook in traphal of nachthal is indirect licht mogelijk, bijvoorbeeld als zachte verlichting voor een nachtelijk toiletbezoek. In ruimten als de garage of de zolder heeft indirect weinig zin. De extra installatiekosten wegen daar niet op tegen de decoratieve meerwaarde.
Wil je afwijken van het traditionele led-licht? Kies dan voor gekleurde RGB-ledstrips. Overdrijf echter niet, want je woonkamer of salon gaat al vlug lijken op een café of disco. Combineer je verschillende kleuren? Kies dan voor lichtkleuren die bij elkaar aansluiten.
Er bestaan plinten, sierlijsten (moluren) en profielen waarin je indirect licht kan integreren. Doordat de transfo’s steeds kleiner worden, kunnen ook die in veel gevallen (samen met de voedingskabel) weggewerkt worden in de lijsten. Onzichtbaar en toch bereikbaar indien nodig. De installatie vergt geen breekwerk en dus blijven de kosten beperkt. Perfect te combineren met een schilderbeurt!
Wil je meer weten over indirect verlichting? Wil je zelf thuis indirecte lichtbronnen installeren?