JOBS 1

Lees deze tips voor een perfecte voorbereiding van je schilderwerken.

In vele gevallen is voorbereiding het halve werk. Voor schilderen geldt dit ook letterlijk. Om een perfect eindresultaat te bekomen, besteedt vakschilder Jurgen Van Doorne vijftig à zestig procent van de tijd aan de voorbereidingswerken. Het effectieve schilderen neemt de resterende procenten in beslag. Jurgen zet de belangrijkste fases in het voorbereidingsproces op een rijtje.

Alles heel zorgvulldig afdekken

Wanneer je een volledige kamer schildert, dan dek je best de volledige vloer af. Als je hier half werk levert, dan krijg je gegarandeerd spatten of druppeltjes op je vloer. Het is bijzonder moeilijk tot soms zelfs onmogelijk om een opgedroogd vlekje te verwijderen.

 

 

Gebruik de juiste plakband

De tijd dat er voor schilderwerken alleen klassieke beige papiertape bestond, is al lang voorbij. Nu bestaan er verschillende soorten plakband op de markt, bestaande uit meerdere kleuren: gele, paarse, witte,… Elke kleur heeft daarbij zijn eigen functie en aangepaste kleefkracht.

 

Vooral op plaatsen waar je een aflijning nodig hebt tussen te beschilderen en niet te beschilderen delen is de juiste plakband van groot belang. Wanneer je hier gewone papiertape gebruikt, dan krijg je nooit een strakke aflijning. Deze plakband neemt verf op. Bovendien is de rand te dik, waardoor er te veel verf tegenaan blijft hangen.

 

Bij de voorbereiding van schilderwerken is het essentieel om de juiste plakband te gebruiken.

Reinigen en afschuren

Vooraleer je met de borstel of rol aan de slag kan, moet er mogelijks nog gereinigd en afgeschuurd worden. In gewone woningen moeten de muren en plafonds meestal niet gereinigd worden. Mogelijk doe je dit best wel in de keuken, waar de kookdampen meestal hebben geleid tot een vetaanslag. Bij rokers moet je wel steeds afwassen om de nicotine te verwijderen. Ook roetaanslag van bijvoorbeeld een open haard wordt best eerst gereinigd.

 

Schrijnwerk in aluminium, hout of pvc moet altijd gereinigd worden. Hiervoor is water met ammoniak of een vervangend product aangewezen. Dergelijke producten vind je in de verfhandel. Vergeet zeker niet na te spoelen met zuiver water. Vermijd afwasmiddel of een allesreiniger, want dit laat een filmpje achter. Dit is nefast voor goed schilderwerk. Let ook op met reeds gelakt aluminium. Mogelijk zit er een poedercoating (eventueel met siliconen) of gemoffelde structuurlak (met teflon) op. Bij twijfel best even professioneel advies inwinnen.

 

Na het reinigen kan er geschuurd worden. Belangrijk: des te meer lagen er nog moeten komen, des te ruwer het schuurpapier waarmee je start. Nieuw ondergrond: ongeveer korrel 150, vóór tussenlagen korrel 220 à 240, vóór eindlaag ongeveer korrel 320 of fijne scotch brite.

 

Let op met zachte kunststoffen en alu: fijnere korrel of scotch brite gebruiken om krassen te vermijden. Let ook op eventuele richtlijnen op verpakking. Belangrijk: je schuurt en ontstoft na elke verflaag vooraleer je de volgende laag aanbrengt. Controleer ook vooraf de afdichting. Indien siliconen werden gebruikt hecht hier geen verf op. (De verf zit vol kratertjes of is in droge toestand zonder moeite te verwijderen.) Zelfs indien er ‘overschilderbare’ siliconen werden gebruikt. In dergelijk geval dient de afdichting vervangen te worden door een polymeer glaskit.

Herstel putjes of krassen

Om putjes en krassen te herstellen, gebruik je de aangewezen producten. Wanneer je gaatjes wilt opvullen, dan werk je best met vulmiddel dat je zelf aanmaakt met poeder en water. Kant-en-klare producten zijn niet geschikt om zaken op te vullen. Deze hebben onvoldoende vullend vermogen voor gaatjes en putjes. Deze al geprepareerde middelen dienen eerder om zaken te effenen of uit te vlakken.

 

Na het herstellen moet je steeds schuren en een gepaste grondlaag voorzien. Fixeren is altijd het beste, zeker bij grotere herstellingen. Hiervoor gebruik je fixeermiddel. Bij een kleine herstelling volstaat mogelijk een aangepaste grondlaag (primer).

De juiste verf gebruiken

Gebruik voor het eigenlijke schilderen altijd de passende primers en eindlagen voor de juiste ondergrond én volg nauwgezet de richtlijnen op de verpakking (verdunning, verbruik en droogtijd). Indien 3 lagen nodig zijn gebruik je beter 2 grondlagen en 1 eindlaag dan omgekeerd.  Gebruik degelijke borstels en rollen.

 

Meer weten over de juiste voorbereiding voor perfecte schilderwerken? 

Contacteer Yerga 

Privacy policyDisclaimerBE 0873.356.524