Behangpapier bestaat in allerlei vormen, maten en kleuren. In dit artikel zetten we de voornaamste soorten op een rij. We lijsten ook hun voor- en nadelen op.
Je hebt de keuze uit één (simplex) of twee lagen (duplex). Kies je voor duplex, dan kan er tussen beide lagen houtvezel zitten – sommige mensen vinden dat een tikkeltje ouderwets. Je hebt lijm nodig en een behangtafel om papierbehang aan te brengen. Om het van de muur los te weken, heb je water of een stoommachine nodig. Om die redenen is papierbehang de voorbije jaren minder in trek.
Een mengsel van textiel, papier- en kunststofvezel. Het is sterker dan papierbehang en ook maatvast. Je kan de muur inlijmen in de plaats van het behang, wat veel sneller en properder werkt. Vliesbehang bestaat in twee versies: met een print (zoals bij papier behang) of renovatievlies. Renovatievlies is wit, met structuur of structuurloos en steeds bedoeld om te overschilderen.
Vinylbehang is papier- of vliesbehang met een toplaag uit pvc. Daardoor is het steviger en ook afwasbaar. Er bestaat ook een schuimvinylvariant met structuur.
Glasvezelbehang is een typisch jaren ’90-product. Het bestaat uit een geweven structuur, is sterk, maatvast en goed reinigbaar. Glasvezelbehang moet je steeds overschilderen. Ook dit type is op de terugweg als gevolg van de populariteit van vliesbehang, dat bijna even sterk en bovendien decoratiever is.
Textielbehang bestaat in verschillende uitvoeringen: jutte, linnen, katoen, … Het heeft een warme uitstraling, is decoratief en esthetisch, maar ook vochtgevoelig en niet-reinigbaar. Bovendien is textielbehang erg delicaat om te plaatsen (ook verkrijgbaar met vliesrug).
Bij fotobehang wordt een foto in hoge resolutie op papier of vlies geprint. Meestal wordt fotobehang gebruikt voor een accentmuur. Werken met eigen foto’s is mogelijk, indien de resolutie hoog genoeg is.
Dit is de laatste nieuwe innovatie en geschikt om accentmuren een extra dimensie te geven. 3D-behang is uitermate decoratief omdat er letterlijk diepte in zit. Het spel van schaduwen, mat-glanzend en reliëf geeft een heel speciaal effect. Bovendien is 3D-papier ook geluidsdempend. Omdat het zo innovatief is, is het wel prijzig (ongeveer 200 euro per vierkante meter). De plaatsing laat je het best over aan een professionele behanger.
Ben je op zoek naar een behanger?