Laminaat is een populaire vloerbedekking in nieuwbouwwoningen. Maar waarop moet je letten bij de plaatsing? Hoe lang moet je bijvoorbeeld wachten om een optimaal resultaat te verkrijgen? In dit artikel gaan we dieper in op de plaatsing van laminaat in nieuwbouw.
De belangrijkste voorwaarde om laminaat te plaatsen is een droge dekvloer of chape. Zolang er nog vocht in de chape zit, heeft het geen zin om laminaat te plaatsen. Je loopt dan namelijk het risico dat het vocht in de onderlaag van de vloer dringt, waardoor de planken krom trekken en de naden gaan openstaan. Ook schimmels zijn een risico.
De droogtijd van chape is ongeveer 1 centimeter per week voor de eerste 4 centimeter, twee weken voor centimeters 5 en 6, en daarna nog eens vier weken per extra centimeter. De totale droogtijd is afhankelijk van heel wat zaken, zoals de periode waarin de bouw is gezet. Heeft de ruwbouw al veel water geslikt tijdens het bouwproces? Dan heeft de chape meer tijd nodig om te drogen.
Tip: de vochtigheid van de chape kun je perfect meten met een calcium-carbide vochtmeter. Bij twijfel is dit dus dé aangewezen oplossing. Laat je dekvloer bij voorkeur leggen voor er bepleisterd wordt. De chape kan dan al een aantal weken drogen voor je laminaat kunt leggen. Zo win je weer wat tijd.
Niet alleen de droogtijd van de chape is belangrijk om een mooi resultaat te verkrijgen, ook de ondervloer verdient de nodige aandacht. Plaats je laminaat rechtstreeks op de chape, dan krijg je sowieso storende geluiden als je erover loopt. De juiste ondervloer vangt die geluiden op. Bovendien is er zeker op de gelijkvloerse verdieping een vochtscherm nodig. Meestal is dit al geïntegreerd in de ondervloer.
In de plaats van zelf aan de slag te gaan, kun je je vloer laten lamineren door een specialist. Zo ben je zeker van een perfect resultaat. Jurgen Van Doorne en zijn medewerkers hebben jaren ervaring in het vloeren. Zij weten dus precies wanneer de chape voldoende opgedroogd is en je dus zonder problemen kunt starten.
Wens je meer informatie?